Les textures de les roques. Visió microscòpica del substrat geològic de Catalunya

Conferencias , Exposiciones

En el marc de les activitats de la 26a Setmana de la Ciència 2021, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) organitza aquesta exposició que es podrà visitar fins el dia 10 de desembre de 2021, i que s'inaugura el dimecres 10 de novembre de 2021, a les 17.00 hores, amb la participació de:

  • Presentació i benvinguda, a càrrec del Dr. J. Carles Balasch Solanes, professor titular del Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl de la UdL,
  • Presentació i visita guiada a l’exposició, a càrrec del Dr. Miquel Vilà, cap de la Unitat de Geologia Regional de l'ICGC i coordinador de l’exposició.

L’origen, la formació i l’evolució de les roques és un dels objectius principals de les ciències de la Terra, i l’observació de les textures de les roques i els seus components ha estat i és una font d’informació essencial per avançar en el coneixement d’aquests aspectes i en les aplicacions que se’n deriven.

En geologia, el concepte “textura d’una roca” fa referència a les relacions geomètriques entre els grans minerals i la resta de components que formen la roca, així com l’anàlisi de la grandària i la forma dels grans. Aquestes relacions generalment s’estableixen, en una primera aproximació, a escala de mostra de mà, però per determinar amb més detall les característiques imperceptibles a simple vista, cal l’observació microscòpica de làmines primes.

Al marge del seu significat i la seva utilitat, de la visió microscòpica de les textures de les roques en deriven unes imatges d’una gran variabilitat estètica.

Les textures de les roques tenen un valor científic, pràctic i estètic molt potent que ens ha convidat a construir un relat que volem compartir. Aquest valor s’intensifica si les textures s’emmarquen dins un territori amb un substrat geològic divers com és Catalunya.

L’objectiu de l’exposició és il·lustrar un conjunt de textures microscòpiques representatives de les roques ígnies, metamòrfiques i sedimentàries que afloren a Catalunya.

Data Del 10.11.2021 al 10.12.2021

Horari

Del 10 de novembre al 10 de desembre de 2021
Horari de visites: de dilluns a divendres, de 09.00 a 20.00 hores

Visites guiades: Es realitzaran dues sessions de visites guiades el dijous 18 de novembre: de 13 a 14 hores i de 17 a 18 hores.

On: Vestíbul de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA)
Universitat de Lleida (UdL)
Av. Rovira Roure, 191
25198 Lleida

Descarregueu-vos el catàleg de l'exposició (PDF) [96 MB]

Descarregueu-vos el tríptic de l'exposició (PDF) [41 MB]

Compartir
Esta web emplea cookies. Si continúas navegando entendemos que aceptas nuestra Política de cookies.