MINERALEXPO Barcelona-Sants 2022 - 2a EDICIÓN

Ferias , Exposiciones

Los días 21, 22 y 23 de octubre de 2022 tendrá lugar la MINERALEXPO Barcelona-Sants en les Cotxeres (C. de Sants, 79).

MineralExpo Barcelona-Sants es una bolsa-exposición de minerales, fósiles y elementos relacionados con la naturaleza, donde los visitantes pueden encontrar actos culturales, exposiciones, talleres, presentaciones de libros y, al mismo tiempo, comprar ya sea piezas de colección (fósiles y minerales) como elementos de adorno y gemas hechas de materias minerales (collares, pulseras, piedras naturales talladas…).

 

Conferencies:
Viernes:   Els minerals vistos en làmina prima: Un món microscòpic de formes i colors
Els minerals presenten una gran varietat de formes i colors, que ja des de ben antic han atret l’interès de col·leccionistes i aficionats a la mineralogia. Aquestes geometries són un reflex directe de la seva estructura cristal·lina, que també li confereix propietats òptiques característiques. Mitjançant el microscopi petrogràfic els minerals es poden determinar a partir de diferents propietats òptiques i morfològiques. Al marge del seu significat científic, l’observació de làmines primes de minerals i roques ofereix un ventall de colors i formes molt espectacular, amb connotacions artístiques i visions calidoscòpiques digne de ser mostrat.

En l’àmbit de la geologia, l’observació de làmines primes de mostres de minerals i roques amb el microscopi petrogràfic és una de les tècniques més habituals per la seva identificació i caracterització. Malgrat això, és una tècnica poc coneguda fora del camp dels professionals de les Ciències de la Terra. En aquest context, a la presentació es farà un repàs del procés d’elaboració i caracterització de làmines primes de mostres de minerals i roques.

La presentació es basarà en els continguts del pòster titulat “Taula dels minerals de Catalunya: microscòpia de minerals representatius dels substrat geològic de Catalunya”, que ha desenvolupat l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya en els darrers dos anys, el qual integra fotografies i informació de referència de 80 minerals representatius del sòl i del subsol del conjunt del territori de Catalunya, així com informació complementària sobre els minerals i la seva caracterització amb el microscopi petrogràfic.

Adreçat a: Públic en general interessat a conèixer uns continguts bàsics sobre l’observació i la caracterització de làmines primes de mostres de minerals i roques; i els minerals de Catalunya.

A càrrec del Dr. Joan Martínez Bofill (GeoMar) i del Dr. Miquel Vilà Planella (ICGC).
Divendres a les 18 h, a l'auditori.

Làmina Prima


Domingo:  Elements químics, joies amagades del món mineral
Els minerals son el fruit de la química espontània que desenvolupa el nostre planeta, el joc combinatori entre 92 elements diferents. No tots ho fan, però la majoria si, formant substancies cobejades per que comparteixen una doble mirada, la visió de la bellesa indubtable dels cristalls i la cobdícia inevitable de la societat tecnològica. En aquesta conferencia explorarem la relació entre ambdues coses, el plaer estètic i sensorial del mon mineral, i l’interès científic i tecnològic.

A càrrec del divulgador de la ciència Marc Boada.
Diumenge 12:00 h. a l'auditori.

marcboada.com

Bloc de Marc Boada

Marc Boada Bloc

 

Talleres:

Introducción a los minerales y más... para todos los públicos
Viernes 12:00 a 14:00 i de 17.30 a 19.30 h.
Sábado 11.30 a 13.30 h i de 17.00 a 19.00 h.
Domingo 11.30 a 13.30 h.

  • Taller de iniciación a los minerales para niños y niñas donde realizaremos una introducción al mundo de los minerales, con monitores especializados, dirigidos al público escolar, pero también a los adultos que los acompañen.
  • Taller de introducción a las propiedades y características generales de los minerales. En ellos se habla, por ejemplo, sobre su fluorescencia de los minerales y se realizan pequeños experimentos con luz ultravioleta aplicando filtros, etc., entre otros.
  • Consejos e ideas básicas sobre cómo coleccionar minerales y qué precauciones deben tenerse en su manipulación.
  • Taller de observación de microminerales a través de lo binocular”, descubriendo la belleza de los minerales más pequeños.

Abre tu geoda
De la mano de José Vicente Casado (Litos).
Durante la feria.

Horarios de la feria:
Viernes: 21 de octubre de 10 a 21 h.
Sábado: 22 de Octubre de 10 a 21 h.
Domingo: 23 de octubre de 10 a 19:30 h.

ATENCIÓN: La feria se abrirá al público los tres días a las 10 h.

Entrada Gratuita.

Compartir
Esta web emplea cookies. Si continúas navegando entendemos que aceptas nuestra Política de cookies.